Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Význam a uplatnění merlíku čilského (Chenopodium quinoa Willd.) ve výživě člověka
BIGASOVÁ, Věra
Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně velice hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout poznatky o složení semen merlíku čilského, zpracování, možnostech využití pro lidskou výživu, využití v dietách, vliv konzumace na zdraví, výrobcích na trhu a stavu pěstování a dostupnosti ve světě i v ČR. Merlík čilský neobsahuje lepek, proto je vhodný pro lidi trpící celiakální sprue. Dá se předpokládat, že počet lidí s touto diagnózou se v České republice prudce zvýší, z důvodu rozšířeného screeningu, který se bude provádět. I pro zdravé jedince je chinoa, jako funkční potravina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin rozšířením a obohacením stravy s pozitivním vlivem na lidský organismus. Součástí práce je mimo jiné i popis a fotodokumentace pěstování merlíku čilského a výsledky dotazníkové ankety zaměřené zkušenosti jedinců trpících celiakií s touto plodinou.
Kvalita života při onemocnění celiakií v dospělosti
ILKÓOVÁ, Václava
Tato bakalářská práce se teoreticky a prakticky zabývá problémem kvality života dospělých celiaků. Cílem mé práce bylo zjistit, jak tato nemoc ovlivňuje jejich život po zdravotní, psychické, ekonomické a sociální stránce. V teoretické části práce jsem popsala původ, symptomy, epidemiologii a léčbu celiakie. Rovněž jsem se věnovala zdravotně sociálním důsledkům této choroby. Ve výzkumné části jsem pracovala s kvantitativní metodou výzkumu {--} dotazníkem. Výzkumný soubor tvořilo 82 dospělých celiaků (71 žen, 11 mužů), kteří byli vybráni náhodným výběrem. Ze sebraných dat jsem vytvořila dotazníky a výsledky jsem uvedla v procentech. Otázky dotazníku byly zaměřeny na specifické problémy celiaků. Zjistila jsem, že celiaci trpí svými zdravotními problémy stejnou měrou jako omezeními v jejich stravovacích zvycích a sociálním životě. Jejich prožívání může ovlivnit vznik psychických problémů. Kromě toho většina celiaků považuje bezlepkovou dietu za finančně velmi náročnou a nedostávají od státu žádné dorovnávací příspěvky, jak je to běžné v mnoha evropských zemích. V tomto problému je stále významnější role členských spolků celiaků. Výsledky své práce poskytnu Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.